spieren
Oefeningen en Instructies


Wat wordt getraind met de Rotorbal?
De Rotorbal zorgt, in tegenstelling tot de meeste fitnessproducten, niet perse voor krachtigere spieren. Wij bij EzTools geloven er niet in dat door kracht te trainen, blessures voorkomen kunnen worden. Het is voor bodybuilders nog altijd mogelijk om een schouderblessure (denk bijvoorbeeld aan schouder uit de kom) op te lopen ondanks dat deze spieren ontzettend zware krachten gewend zijn. Een ‘sterke’ schouder bestaat uit de balans van pure kracht, stabiliteit en coördinatie. Met name de laatste twee genoemde onderwerpen zijn waar de Rotorbal uitermate geschikt voor is. Door lichte onverwachtse bewegingen te forceren traint de Rotorbal de rotator cuff spierengroep met het omgaan van deze bewegingen.

De rotator cuff spieren hebben in principe twee belangrijke functies. Zo zorgen de spieren er ten eerste voor dat de armen kunnen draaien. Daarnaast werken de vier spieren samen om de arm stevig in de schouderkom te houden. De rotator cuff spieren worden ook wel gezien als de belangrijkste spieren in het schoudergewricht.

Omdat de schouder een zeer kwetsbaar gewricht is, zijn goed functionerende rotator cuff spieren essentieel. Naast het feit dat de vier spieren goed met elkaar moeten ‘communiceren’ voor de coördinatie, is een goede stabiliteit in de spieren ook van belang om (onverwachtse) klappen op te kunnen vangen. Toch blijkt dat het erg lastig is om de spierengroep te trainen. Hedendaagse trainingsmethodes worden vooral gedaan met elastieken en gewichten. Toch zijn deze oefeningen voor veel mensen al snel te zwaar. Met name wanneer men in de herstelfase zit, kunnen de oefeningen met gewichten en/of elastieken juist averechts werken op de schouderspieren. Daarnaast zijn oefeningen met elastieken en gewichten twee dimensionaal. Dit bootst de werkelijkheid niet perfect na. Onverwachtse bewegingen in de schouder zijn (bijna) altijd drie dimensionaal. De Rotorbal traint de rotator cuff spieren op een drie dimensionale manier. Door onverwachtste bewegingen op een lichte, aanvaardbare manier na te bootsen, leren de rotator cuff spieren om te gaan met deze situaties. 

Wanneer men in de praktijk te maken krijgt met een onverwachtse beweging, zijn de rotator cuff spieren hier beter op voorbereidt en is de kans op coördinatiefouten aanzienlijk lager.
Ook werkt de Rotorbal aan het herstel van blessures in de rotator cuff spieren. Omdat het geen zware oefening is, kan het instrument al vrij snel ingezet worden in het herstel proces om de rotator cuff spieren opnieuw aan te sterken. 


Hoe werkt de Rotorbal?
De Rotorbal bestaat uit een bal met daarin een kleinere bal. De buitenste bal is niet helemaal vlak aan de binnenkant en daarbij is het gewicht in de binnenste bal is niet gelijk verdeeld. Wanneer men de bal in beweging brengt, leidt dit er toe dat de binnenste bal gaat ronddraaien in de buitenbal. Met de vormgeving van de buitenste bal heeft de binnenste bal geen vaste circulatie wat resulteert in onverwachtse bewegingen. De ongelijke gewichtsverdeling van de binnenste bal zorgt ervoor dat de (na)klappen van de onverwachtse bewegingen niet altijd gelijk zijn. Hierdoor worden er constant verschillende bewegingsstoten gecreëerd. In de praktijk ontstaan onverwachtse bewegingen ook alleen wanneer men zelf actief bezig is. Denk bijvoorbeeld aan het slaan of gooien van een bal. De meeste blessures aan de rotator cuff spieren ontstaan bij deze bewegingen.


Wie gebruikt de Rotorbal?
De doelgroep voor de Rotorbal is erg breed. Natuurlijk is het gebruik van de Rotorbal voor een bepaalde groep mensen meer relevant dan voor een andere groep.

De Rotorbal is geschikt om in fysiopraktijken gebruikt te worden als oefening tijdens de beginfases in het herstelproces. Wel wordt aangeraden om de Rotorbal niet direct te gebruiken na het ontstaan van de schouderblessure. Wanneer de pijn lichtelijk is weggenomen kan de Rotorbal ingezet worden om de blessure te verhelpen. 

Voor bepaalde sporters met de Rotorbal onmisbaar. Denk bijvoorbeeld aan tennissers/padellers, honkballers, rugbyers, basketballers, volleyballers, golfers, handballers en waterpoloërs. Personen die deze sporten beoefenen, hebben constant te maken met gooi- en/of slabewegingen en lopen dus ook constant het risico om blessures op te lopen aan de rotator cuff spieren. Voor hun is het dus van groot belang dat de coördinatie en stabiliteit in de rotator cuff spieren optimaal is. 

Sport is natuurlijk niet de enige plek waar mensen schouderblessures op kunnen lopen. Op de werkvloer zijn die risico's helaas ook aanwezig. Bij werkzaamheden waarbij medewerkers veel tilwerkzaamheden verrichten, kan het voorkomen dat er schouderblessures ontstaan. Ook hierbij kan de Rotorbal helpen de blessures voorkomen. De Rotorbal is niet geschikt om de kracht van de spieren te vergroten. Blessures veroorzaakt door overbelasting zijn niet te voorkomen met de Rotorbal.

Oefeningen en Instructies
E-mailen
Info
Instagram
LinkedIn